בתקופה האחרונה אנחנו מוצפים בפרסומים על אינטרנט דרך סיבים אופטיים שאמורים להבטיח לנו מהירות אינטרנט אותה עדיין לא ראינו בעבר וגלישה "פרטית" שלא מושפעת ממה שהשכנים שלנו בבניין או בשכונה עושים. 

ואם אתם בעלי עסק או משרד, יכול מאוד להיות שכבר פנו אליכם עם הצעה נוספת ל"אינטרנט לעסקים". אבל מה זה בכלל "אינטרנט לעסקים"?

בניגוד לסוגים שונים של תשתיות אינטרנט (שסיבים אופטיים היא רק אחת מהן), אינטרנט לעסקים מתייחס בדרך כלל לשני סוגים שונים של חבילות אינטרנט:

1.חבילות על תשתית אינטרנט רגילה (כבלים / כבלי נחושת) עם "בונוסים" שונים כגון אבטחה משופרת. כאן בדרך כלל מדובר על שילוב של ספק אינטרנט עם ספק תשתית (גם אם הרפורמה בשוק למעשה איחדה את השניים, בפועל רק בזק והוט מתפקדים כספקי תשתית).

2.חבילת אינטרנט המבוססת על פרוטוקול Metro / CE אשר למעשה משלב בין האינטרנט הפנים ארגוני שנועד לחבר בין סניפים שונים ובין רשת האינטרנט העולמי. רשת זו בדרך כלל מבוססת על סיבים אופטיים. 

אינטרנט זה הוא לרוב אינטרנט סימטרי (קצב ההעלאה מקביל לקצב ההורדה) ומכונה "קו תמסורת".

הסבר מעט יותר טכני על Metro / CE למתעניינים:
https://www.youtube.com/watch?v=WKsBkPSPVss

אינטרנט סיבים אופטיים – שלא יעבדו עליכם

אינטרנט בסיבים אופטיים היא הטכנולוגיה המשוכללת ביותר שיש כיום לחיבור לאינטרנט הנגישה לצרכנים הפרטיים ומרבית העסקים במשק. (למעט חברות ענק וארגונים להם יש לעיתים "חיבור פרטי").

עד כה מרבית החיבורים התבססו על כבלי נחושת של בזק עם מהירות אינטרנט של עד 200 מגה או תשתית אינטרנט  בכבלים של הוט במהירות של עד 500 מגה. ספקי אינטרנט אחרים כמו למשל פרטנר או סלקום התבססו על התשתיות האלו ממש כמו שחלק מחברות הסלולר כדוגמת "גולן טלקום" רוכבות על התשתית של פלאפון, פרטנר וכו'.

מלבד המהירות המוגבלת יחסית, לתשתיות הישנות יש עוד שני חסרונות בולטים:

1.המהירות אותה מקבלים בפועל היא אינה תמיד המהירות המקסימלית: אצל בזק הדבר תלוי במרחק מהמרכזייה ואילו אצל הוט הדבר תלוי בעיקר בניצול התשתית על ידי שכנים.

2.קצב ההעלאה הוא מוגבל מאוד ובדרך כלל מגיע למהירות של עד 10 מגה. כלומר, רק עשירית ממהירות החיבור האיטית ביותר ולעיתים היחס הוא אפילו טוב פחות. המשמעות היא שלשלוח קבצים גדולים או לעשות שיחות ZOOM בכמה מכשירים באיכות סבירה זה כמעט בלתי אפשרי, זאת מכיוון שהשימושים האלו מתבססים על קצב ההעלאה ולא ההורדה שלנו.

אלו הם שני דברים שיכולים להיות קריטיים לעסקים בינוניים ואפילו לעסקים קטנים.

בסיבים אופטיים מהירות האינטרנט הרבה יותר גבוה הן בהורדה והן בהעלאה וגם החיבור עצמו יציב יותר. מהירות ההעלאה יכולה להגיע לעד 250 מגה ומהירות ההורדה ל-1Gb לצרכן הפרטי (או יותר אם מדובר על קו תמסורת). לכן אפילו אם לא מדובר בקו שבו קצב ההעלאה זהה לחלוטין לקצב ההורדה, עדיין מדובר בשיפור משמעותי!

 מלבד זאת, חבילות אינטרנט "אינטרנט Unlimited" של חברת Unlimited (אחת החברות הוותיקות בתחום) מבטיחות אינטרנט סימטרי לחלוטין בקצבים של עד 10Gb, אך כנראה שייקח עוד כמה חודשים עד שהן יהיו זמינות לכולם (נכון לכתיבת שורות אלו, ינואר 2023).

ראוי לציין שבניגוד לאינטרנט "הישן", כל חברה כיום מפעילה תשתית אינטרנט סיבים אופטיים משלה ולא חייבת בהכרח לרכב על תשתית של חברה אחרת. לכן היא מתפקדת למעשה בתור ספק אינטרנט יחיד.

באופן הזה אזורי הפריסה של הסיבים האופטיים גדלים באופן משמעותי ולאחרונה נכנסו גם לחלקים גדולים בפריפריה.

חשוב לציין שמחירי חבילות האינטרנט בסיבים אופטיים ירדו לאחרונה, אך הן עדיין יקרות יותר מהחיבורים הישנים במהירות המקבילה. לעיתים יש גם לשלם דמי התקנה, אע"פ שאלו הם חד פעמיים.

החברות שמספקות כיום חיבורים המבוססים על סיבים אופטיים הן סלקום, פרטנר, Unlimited ובזק. שאר החברות בדרך כלל עושות שימוש בתשתיות של החברות הללו.

אינטרנט לעסקים קטנים – מה עדיף?

לאחר שהבנו מה ההבדל העקרוני בין אינטרנט בסיבים אופטיים לבין אינטרנט בתשתיות הישנות, השאלה היא איזה אינטרנט מתאים לעסקים קטנים?

התשובה הקצרה היא שעדיף אינטרנט בסיבים אופטיים אשר נותן מהירויות גבוהות יותר, קצב העלאה גבוה יותר ויציבות כללית טובה יותר (בלי ניתוקים כל 10 דקות). 

החבילות המשודרגות שמרבית החברות נותנות לעסקים אשר מתבססות על "האינטרנט הישן" מציעות בדרך כלל תמיכה מעט טובה יותר וגם ראוטרים עם אבטחה משופרת. הבעיה היא שהן יקרות באופן משמעותי מהאינטרנט הבייתי בטכנולוגיה הזו, ואת אמצעי האבטחה המשופרים ניתן גם להתקין לבד מבלי לשלם עליהם כסף כל חודש מחדש במודל שכירות שלמעשה כובל את העסק לחברה.

אבל האם אינטרנט בסיבים אופטיים שמיועד לצרכן הפרטי עדיף גם על פני קו תמסורת עם סיבים אופטיים כשמדובר בעסק קטן עם משרד בודד?

כאן השאלה תלויה בתקציב שיש לכם (קו תמסורת בקצב סביר עולה יותר מ-500 ₪), כמה מחשבים מחוברים לרשת במשרד והאם אתם מעלים קבצים גדולים לאינטרנט? לדוגמה, אם אתם עסק שעוסק בשיווק או עבודות גרפיקה ומעביר מספר קבצים גדולים במקביל "החוצה", אין ספק שקו תמסורת יהיה עדיף למרות מחירו הגבוה.

אינטרנט לעסקים השוואת מחירים

השוואת מחירי אינטרנט לעסקים היא חשובה מאוד לעסקים קטנים שהתקציב שלהם מוגבל וגם לעסקים גדולים. העובדה שכל חברה מציעה מספר חבילות שונות והמחירים יכולים להגיע גם לסדר גודל של מאות שקלים אומרת שכדאי מאוד לעשות שיעורי בית ולבדוק לא רק כמה עולה כל חבילה, אלא גם מה היא מציעה ומה רשום באותיות הקטנות.

אינטרנט לעסקים – פרטנר

חברת פרטנר מציעה שתי חבילות סטנדרטית לעסקים של אינטרנט מבוסס סיבים אופטיים:

Base Line במהירות הורדה של 100 מגה ומהירות העלאה של 3 מגה

Secure Line עם ראוטר מאובטח ופתרון תקלות מובטח של עד 4 שעות הידוע גם כ-SLA במהירות הורדה של 200 מגה ומהירות העלאה של 5 מגה.

מעבר לחבילות אלו, יש לפרטנר גם חבילות של קווי תמסורת עם קצב העלאה והורדה זהה במהירות של 10/10, 50/50 ו-100/100. אלו הן חבילות יקרות יותר שיכולות להתאים למי שרוב הפעילות שלו היא העלאת קבצים.

אינטרנט לעסקים סלקום

חבילות אינטרנט לעסקים של סלקום הן כולן מסוג קו תמסורת על בסיס סיבים אופטיים בפרוטוקול CE (מקביל ל-Metro Ethernet).

יש לציין כי בניגוד לפרטנר למשל, סלקום למעשה לא מציעה חבילות אינטרנט "רגילות". עם זאת, לעסקים קטנים אין מניעה לחבר למשרד את החבילות הביתית שלהן שגם הן כוללות אופציה לסיבים אופטיים.

קווי התמסורת של סלקום מתחילים ממהירות של 5 מגה ומגיעות באופן תיאורטי עד למהירות אינטרנט של 10Gbps (10,000 מגה…).  כמו כן מנצלת סלקום את תשתית הסלולר שלה על מנת להציע פתרון גיבוי בשם "דאבלנט" ולמעשה לנתב את כל תעבורת האינטרנט דרך הרשת הסלולרית שלה. 

בנוסף לכך קיימת אופציה לליווי על ידי מומחה טכני צמוד והגעה לאתר הלקוח

אינטרנט לעסקים בזק

שירות אינטרנט לעסקים של בזק מתחלק לשני סוגים באופן דומה לזה של פרטנר: חיבורי האינטרנט העסקיים הרגילים של החברה נקראים BizNet והם מתבססים על כבלי הנחושת הרגילים. חיבורים אלו כוללים נתבים מאובטחים כנגד תוכנות ואפליקציות זדוניות (הנתב הביתי של בזק הוא פשוט הרבה יותר), מסנן ספאם, כיסוי Wi-Fi מורחב וגם שירות טכנאים ייעודי.

מלבד זאת בזק מציעה גם קו תמסורת בהתבסס על פרוטוקול Ethernet Metro  על בסיס תשתית הסיבים האופטיים במהירות של עד 10Gbps (בדומה לאינטרנט לעסקים של סלקום) ושכבת גיבוי משולשת.

אינטרנט לעסקים הוט

הוט היא המתחרה הגדולה של בזק ולמעשה החברה היחידה שמציעה אינטרנט "רגיל" במהירות של עד 500 מגה על בסיס תשתית הכבלים. לכן היא יכולה להציע חבילות אינטרנט דומות לאינטרנט הבסיסי של בזק לעסקים (כאמור, BizNet), אך במהירות גבוהה הרבה יותר ועם אותם אמצעי הגנה משופרים.

במקביל הוט עושה גם היא שימוש ברשת על בסיס Metro Ethernet וסיבים עם מהירות אינטרנט של עד 10 GBps או רשת מקבילה עבור עסקים עם ציוד ישן (תקן SDH) במהירות של עד 2.5Gbps. בדומה לחברות אחרות, הוט מבטיחה תיקון תקלות תוך 4 שעות לכל היותר, אך גם ליווי מקצועי של מנהל תיקי לקוחות.

טבלת סיכום של חבילות אינטרנט לעסקים בחברות השונות

חברת אינטרנטחיבור משודרג לעסקיםקו תמסורתתכונות נוספות (על פי הפרסומים הרשמיים)
פרטנרישישSLA
סלקוםאיןישSLA, פתרון "דאבלנט" לשימוש ברשת הסלולרית כגיבוי בקווי התמסורת
בזקישישSLA, שכבת גיבוי משולשת בקווי התמסורת, מסנן ספאם מורחב וכיסוי Wi-Fi נרחב גם בחיבורים הישנים
הוטישישSLA, תמיכה בפרוטוקול SDH לציוד ישן, החיבור המהיר ביותר בזה שאינו קו תמסורת (500 מגה), ליווי של מנהל תיק לקוחות.

לסיכום – איך רוכשים אינטרנט לעסקים במחירים משתלמים במיוחד?

אם אתם כבר מחוברים לאינטרנט בעסק דרך אחת מהחברות שציינו, סביר להניח שמחלקת שימור לקוחות כבר תציע לכם חבילות במחירים נמוכים אם תנסו לעבור לחברה אחרת. אבל גם אם אין לכם אינטרנט קיים, הדרך הכי טובה לקבל מחירים טובים היא לעמת את החברות אחת עם השנייה. 

אם אתם רוצים לבדוק מהם המחירים המקובלים בכל חברה, תוכלו לבדוק את טבלאות השוואת המחירים של צ'ק בוקס.

מעבר לכך שימו לב בדיוק על איזו תשתית אתם משלמים, אל תקנו חבילה "משודרגת" דומה לחבילה ביתית רק מכיוון שהיא ממותגת כ"אינטרנט לעסקים".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *